Vitlöken- är guld värd

Vitlök

Vitlök (Allium sativum) tillhör familjen liljeväxter och är en lök med långa anor. I Sverige odlades löken redan på vikingatiden och på medeltiden använde man vitlök för att behandla pest. Man tror att vitlöken ursprungligen härstammar från Central- eller Västasien och man vet att den användes i Kina samt i dagens Turkiet, Irak och Iran för tusentals år sedan. Även i Egypten har vitlöken använts som hälsobringande föda, bland annat vid byggnationen av pyramiderna. I det gamla Grekland använde soldaterna vitlöken för att bringa styrka och ge motståndskraft mot infektioner. Att vitlök har positiva effekter på hälsan och besitter antibakteriella egenskaper har man vetat länge, men det är först i modern tid som man kunnat bevisa detta rent vetenskapligt.Vitlök är bevisat bra för hälsan. Hjärtat, magen, huden precis hela kroppen älskar vitlök. Rå vitlök är bra för att döda bakterier och tillagad vitlök motverkar blodproppsbildning. Kombinera rå och tillagad vitlök och kroppen kommer att må gott.

Vitlöksklyftor innehåller stora mängder av föreningar som kallas för gamma-glutamylcysteiner. När dessa föreningar hydrolyseras eller oxideras bildas ett ämne som kallas alliin. Alliin i sin tur, spjälkas av ett enzym som heter allinas för att bilda ett ämne som kallas allicin. Allicin och andra, liknande föreningar, bryts sedan ner till andra föreningar som kallas för DAS, DAT och DADS. Vissa gamma-glutamylcysteiner omvandlas till S-allylcystein (SAC) som tillsammans med DAS, DAT och DADS står för många av de hälsoeffekter man kan koppla samman med vitlök.

Förutom de avancerade kemiska ämnen innehåller vitlök även flera vitaminer och mineraler, bland annat i form av vitamin C och K samt mineralerna kalcium, kalium, järn, magnesium, , fosfor, natrium och zink.

Vitlökens hälsoeffekter

Många av vitlökens hälsoeffekter kan tillskrivas de ämnen som presenterades i stycket ovan, det vill säga allicin, DAS, DAT, DADS och SAC. Allicin har antibakteriella egenskaper som förklaras av att allicin kan påverka ett enzym som reglerar fettsyrametabolismen i bakterier. Våra förfäder var alltså inte fel ute när de använde vitlök för att förebygga och behandla infektioner för tusentals år sedan. Det är ändå viktigt att påpeka att de flesta studier som gjorts har utförts på möss, råttor eller kaniner och endast ett fåtal på människor. Så man kan man inte vara helt säker på att vitlök har samma effekt på människor, även om det finns studier som indikerar det.

Ämnena som kallas DAS, DAT och DADS har visats kunna hjälpa till att sänka nivåerna av kolesterol och triglycerider i blodet hos personer som lider av förhöjda blodfetter. För att uppnå denna effekt sägs man behöva äta 2 g färsk vitlök om dagen, vilket motsvarar ungefär en vitlöksklyfta om dagen. Svavelföreningar likt DAS, DAT och DADS har även visats kunna sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck. Detta då de verkar kunna påverka levringstiden i blodet och göra det mer lättflytande, vilket i sin tur bidrar till att sänka blodtrycket och minska risken för blodpropp. För att få en blodtryckssänkande effekt av vitlök behöver man äta ungefär en klyfta om dagen.

Vitlök påverkar kroppens immunceller

Vitlök har i studier visats kunna påverka kroppens immunceller samt påverka utsöndringen av så kallade cytokiner i kroppen. Cytokiner är en typ av signalmolekyler som produceras av immunsystemet och som binder till receptorer på olika celler i kroppen. Detta ger i sin tur upphov till någon form av respons, exempelvis kan cytokiner initiera en inflammation i kroppen,  reglera tillväxt eller sår läkning. Cytokinaktiveringen orsakad av ämnen i vitlöken leder sannolikt till aktivering av cytokiner som påverkar immunsystemet.

Vitlök för hjärtat 

Forskaren David Kraus vid universitetet i Alabama i Birmingham hävdar att man kan hålla hjärtat friskt genom att äta vitlök. Det ämne i vitlöken som påverkar blodkärlen positivt heter svavelväte. Får man i sig låga doser av svavelväte stimulerar det cellerna i kärlväggarna och gör att blodkärlen vidgas.  I områden där vitlökskonsumtionen är hög, som i Medelhavsländerna, finns det en låg förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar, säger David Kraus till BBC

Sänker risken för sjukdomar

Vitlök är inte bara gott i maten, det gör kroppen gott också. Vitlök innehåller alliin, som omvandlas till allicin när löken pressas eller hackas. Allicin sänker blodtrycket.

Stärker immunförsvaret

Känner du dig krasslig ska du äta vitlök. Vitlök används mot infektioner, motverkar förkylning och stärker ditt immunförsvar.

Vitlök mot akne

Lider du av akne är kan du testa att göra en ansiktsmask med vitlök. Ja, det låter märkligt men gnid färsk vitlök på och runt orenheterna, låt verka i 20-30 minuter och skölj sedan med vatten. Det är också bra att äta rikligt med vitlök om du lider av akne. Det är vitlökens anti-inflammatoriska funktioner som gör huden gott!

Fästingar hatar vitlök

Är du rädd för fästingar bör du äta vitlök. Enligt en känd svensk studie tycker inte fästingar om vitlök och väljer i stället att suga blod från en annan källa.

 

Hälsocoach Tina

REFERENSER
[1] Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI, Flores-Gutiérrez EO, Reyes-Grajeda JP, Carrera-Quintanar L, D. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. J Immunol