Många bra anledningar till att äta nässlor

NÄSSLAN 

Nässlans egenskaper

De flesta är väl bekanta med brännässlor (Urtica dioica), tyvärr har de dock de otrevliga brännhåren som man bränner sig på. Brännhåren innehåller ett nässelgift och sitter längs bladens kanter och stjälkar. Det är detta gift som ger upphov till den stickande och brännande smärta man känner om man råkar bränna sig. Bladens mitt är helt fria från brännhår och när man plockar nässlor är det därför i mitten av bladen man ska ta. Naturligtvis är det bra att ha handskar på sig när man plockar nässlor.

Ett annat tips för nässelplockare är att undvika de nässlor som vuxit i skugga, eftersom de innehåller större mängd nitrater. Vid upphettning kan nitrater omvandlas till nitriter, som i större mängd kan vara skadligt för kroppen. Eftersom nässlor vanligtvis upphettas innan förtäring kan det således vara bra att undvika nässlor med hög halt nitrater.

1, Rena vitaminbomben

Nässlor innehåller rikligt med vitamin A, B, C och K samt mineraler som kisel, kalium, magnesium och järn. Endast en tesked nässla sägs fylla hela ditt dagsbehov av C-vitamin. Det höga järninnehållet gör att nässlor passar speciellt bra för vegetarianer som inte får i sig järn från kött. Nässla innehåller mycket järn vilket är bra för kvinnor, inte minst under den period i livet som kvinnan är fertil samt klorofyll vilket ökar transporten av syre och näring till kroppens celler.

För att vara en grönsak innehåller nässlor förhållandevis hög halt protein (ca 8 g/100 g) och precis som andra grönsaker är de även mycket rika på fibrer.

Kan du inte plocka dem själv finns det nässelpulver och nässelte att köpa i de flesta hälsokostbutiker.

2, Mer regelbunden mens

På grund av den höga dosen järn kan nässlor både göra mensen mer regelbunden och minska blödningen.

3, Detoxar kroppen

Nässlan har länge använts som medicinalväxt, och traditionellt sett anses nässlor vara vätskedrivande, hjälpa mot problem i urinvägarna och dessutom vara renande för blodet. Nässlor hjälper till att bli av med kroppens slaggprodukter. Hjälper även den som har allergier eller läckande tarm. Dessutom sägs nässlan hjälpa vid infektioner och inflammationer.

4, Finare hy

Bladen innehåller pantotensyra som är bra vid olika hudproblem – till exempel om du har problem med akne, oren hy eller eksem. Nässlor rengör huden och passar därför att använda till ångbad eller ansiktsmasker. Ska passa alla hudtyper. Det rika innehållet av mineraler stärker hår, hud och naglar

5, Får finare hår

Inom örtkosmetik brukar nässlor användas för framställning av hårvatten då växten ska stimulera hårrötterna och förebygga mjällbildning. Avkok på nässla ska även göra håret glansigt och blankt.

6, Får bättre ämnesomsättning

Nässlor innehåller mycket magnesium, zink och kalcium, vilket inte bara hjälper kroppen att reglera blodtrycket, utan även ämnesomsättningen. Dessutom hjälper både vitamin B1 och B5 till med förbränning av kolhydrater och omsättning av kroppens lagrade energi.

Nässlan är en fantastisk liten växt trots att den bränns som man kan göra enormt mycket gott med. Använd brännässlan på samma sätt som till exempel spenat i matlagningen, råa eller lätt frästa i smör. Soppa, gröna smoothies, nässelglass och te är några exempel. 

Recept på nässelvatten:

2-3 dl Nässlor som växt i solen  

1 liter kallt vatten

Låt dra i minst 20 minuter men helst 1-2 timmar

Sila och förvara i  kylskåp

Ring gärna och boka tid för coaching, 073-5460719   Hälsocoach M.C.