Det gula hälsoguldet

Gurkmeja ingår i växtfamiljen ingefärsväxter, och kallas ofta för en av de nyttigaste kryddorna som finns.

Gurkmeja har även traditionellt använts vid hälsobesvär vid bland annat behandling av leverbesvär, hudproblem, matsmältningsbesvär, infektioner, menstruationssmärtor, ömma muskler och ledvärk. Forskning visar att gurkmeja innehåller flera aktiva beståndsdelar men det är framförallt pigmentet kurkumin som rönt intresse. Mer än fem tusen forskningsartiklar har hittills publicerats om kurkumin. Forskning visar att kurkumin har en antioxidativ, antiinflammatorisk och antibakteriell verkan. Även svåra sjukdomar som cancer och ulcerös kolit forskas på när det gäller kurkumin. Det verkar även som om gurkmeja i hel form är mer effektiv än isolerat kurkumin. Kroppen kan ha svårt att ta upp kurkumin, men om man äter det tillsammans med svartpeppar ökar ämnet piperin upptagningsförmågan. Det kan öka kurkuminhalten i blodet så mycket som 20 gånger.

Här kommer 5 nyttiga skäl till att äta gurkmeja varje dag:

Motverkar diabetes

Gurkmeja innehåller kurkumin som i studier uppvisat egenskaper som främjar insulinkänslighet, det vill säga cellernas förmåga att reagera på närvaron av insulin genom att ta upp glukos från blodet.

Stoppa inflammationer

Ämnet kurkumin kan även motverka inflammation eftersom det hindrar cellerna från att utsöndra molekyler, som i sin tur kan skapa inflammationer. Kroppen blir på så sätt mindre mottaglig för kroniska sjukdomar.

Påverkar kolesterolet och förhindrar åderförkalkning

Majoriteten av alla forskningsstudier på gurkmeja har gjorts på djur, men det finns också en del studier gjorts på människor. Flera av studierna har visat att ett dagligt intag av gurkmeja kan sänka det skadliga kolesterolet, samt bidra till att förhindra åderförkalkning.

Skydda cellväggarna

Forskare vid University of Michigan har konstaterat att gurkmeja har en direkt effekt på våra celler – det gör dem mer motståndskraftiga. Det är ämnet kurkumin, som forskarna har kunnat visa som lägger sig i våra cellers membraner och gör dem starkare. Detta kan i sin tur skydda mot sjukdomar, eftersom cellerna inte släpper in lika mycket saker.

Förebygger hudproblem

Gurkmeja kan bleka ärr, motverka att huden åldras och öka hudens elasticitet. Den gula kryddan skyddar också huden från avgaser och kemikalier i luften. Den ger en jämnare hudton. Används ofta i många traditionella skönhetskurer.

Ring gärna och boka tid för samtal med mig om din hy eller hur du mår generellt.

Hälsocoach Tina 073-5460719

Fiskolja
Next Post