Citroner har många användningsområde

Citroner- kan användas till så mycket

Inte nog med att citroner har den fräschaste och friskaste doften som finns de har också läkande egenskaper.   Jag har listat några av dem här

1. Citroner balanserar pH-värdet i kroppen                                                                                   

Citron är basiskt trots sin syrliga smak så kallat alkaliskt – livsmedel. Citron hjälper till att neutralisera ph värdet i kroppen vilket motverkar sjukdomar, inklusive cancer.

Nobelpriset delades ut 1931 för upptäckten att cancerceller trivs i försurad miljö men kan inte överleva i basisk miljö.

pastedGraphic.png2. Stärker immunförsvaret

Citron innehåller mycket C-vitamin och det motverkar förkylningar och och stärker immunförsvaret. C-vitaminet i citroner har antiinflammatoriska effekter och förbättrar dessutom upptaget av järn i kroppen som också spelar en viktig roll för immunförsvaret.

3. Minskar inflammationer

Att dricka citronvatten bidrar till att balansera upp surheten i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, som är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.

4. Ger friskare andedräkt

Citron ger en  fräschare andedräkt, dels ger det en  fräschare munhälsa och det kan lindra tandköttsinflammation. Du bör vänta ett tag med att borsta tänderna efter att du druckit ditt citronvatten eftersom det annars kan leda till att tandemaljen urholkas.

5. Rensar kroppen                                                                                                                                    

Citron hjälper till att driva ut toxiner, alltså gifter, ur din kropp. Detta bland annat på grund av att citroner är vätskedrivande, vilket gör att du gör dig av med gifter snabbare än vanligt. Citronsyra stimulerar även leverns avgiftningsprocess.

6. Kan hjälpa viktminskning genom att motverka sötsug

Citroner kan på grund av sitt höga pektin innehåll, fibrer, vara ett stöd vid viktminskning eftersom detta bland annat motverkar sötsug. Studier har även visat att människor som äter en mer basisk kost går ner i vikt snabbare än andra.

7. Underlättar matsmältning

På grund av citronens utrensande effekt påstås citronsaft även kunna trigga levern att producera galla, en syra som behövs för matsmältningen. Citroner innehåller dessutom vitaminer och mineraler som enligt ayurvedisk lära sägs minska antalet toxiner i mag-tarmkanalen. Citron lindrar även matsmältningsbesvär som gaser och halsbränna.

8. Förbättrar och rengör din hy

Många har blivit av med problem med eksem eller akne. Antioxidanter, som bland annat C-vitamin, bidrar bland annat till att minska rynkor och utslag. C-vitamins alkaliska egenskaper kan eliminera vissa typer av bakterier som är kända orsaker till problemhy. Du får en renare och finare hy, bland annat på grund av citronens utrensande effekt.

9. Främjar läkning

Citroner består av 89% vatten och har 66,3% av RDI  c-vitamin vilket bland annat främjar sårläkningen. C-vitamin sägs även hjälpa kroppen snabbare återhämta sig från skador.

10. Piggar upp humöret

Doften av citron sägs vara en ”humör förbättrare” och även ha energigivande egenskaper. C-vitamin sägs också vara bra för återhämtning vid olika grader av stress.

11. Citron kan bota bihåleinflammation

I gamla traditioner och husläror lär vi oss att vi kan droppa en eller två droppar citronsaft i varje näsborre. Ja det svider ett tag men vad gör man inte för att slippa antibiotika. Känns rent och fräscht efter behandlingen.

12. Få ditt hem att dofta gott
Koka citroner och örter i en kastrull. Värmen sprider snabbt den söta doften i hela huset.  Gnugga citron runt om i papperskorgen för att ta bort unken lukt.  Lägg citronolja i din aromalampa eller i en vas med vatten så doftar det underbart i huset.

13. Rengör med citron

I stället för att använda farliga rengöringsmedel som skadar både hälsan och miljön kan vi använda oss av citronsaft eller citron olja

Allrengöring

Tea tree-ola och citronjuice har antibakteriella egenskaper. Blanda 10 droppar citronjuice med 20 droppar tea tree-olja i 3 deciliter vatten. Det fungerar perfekt för rengöring av kakel, köksytor och golv. Går utmärkt att hälla i en sprayflaska för lättare rengöring. Spraya och torka bort. Prova försiktigt på ömtåliga ytor.

Gör rent mikron

Blanda saften från en citron med lite vatten i en skål. Ställ i mikrovågsugnen och kör på full effekt i några minuter. Den ingrodda fukten löses upp och kan lätt torkas bort med en trasa.

 För kalkavlagringar

Gnid citron mot kalkavlagringarna på diskbänken eller i badrummet. Vänta några minuter och torka sidan med trasa.

 

Det finns många anledningar att dricka citron vatten varje dag. Här är några av dem: Recept på Citronvatten som bör drickas på morgonen på tom mage:

1, Koka vatten

2, Pressa en halv citron i en kopp

3, Fyll koppen till hälften med det kokande vattnet

4, Fyll resten i koppen med kallt vatten

5,Blanda gärna i ekologisk gurkmeja, kanel eller honung

Vill ni ha samtal så ring mig gärna 073-5460719      Hälsocoach Tina

 

Källa

Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas, version 2015-01-19. Databasen finns tillgänglig på Livsmedelsverkets hemsida. Värdena för RDI som anges här kommer från Svenska Livsmedelsverket [2].                                                   The illustrated encyklopedia of healing remedies by C. Norman Sheally mb,phd