Hälsobloggen - saffran

Redan för 300 år sedan konstaterade Carl von Linné att ”saffran muntrar sinnet”

I en tid där allt fler drabbas av nedstämdhet finns ett naturligt alternativ för att motverka nedstämdhet. Det som händer vid nedstämdhet eller depression är att hjärnans signalsubstanser, de som styr kommunikationen mellan hjärnans olika celler, kommer i obalans.

Detta påverkar vårt känsloliv i och med att samspelet mellan de olika signalsubstanserna utgör en grund för vår sinnesstämning, vårt humör, temperament, beteende samt våra känslor och tankar. De signalsubstanser som spelar en viktig roll vid nedstämdhet och depression är serotonin, dopamin och noradrenalin.

Vitaminer och mineraler i saffran kan bidra till att normalisera de hjärnceller som producerar serotonin att åter suga upp fritt serotonin . På så sätt ökas mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan vilket kan ha betydelse för att hålla humöret uppe vid stress, oro och nedstämdhet.

”Saffran” innehåller bl.a. mangan, vitamin C , magnesium, järn, kalium och vitamin B6. Så använd saffran i olika maträtter t ex. fisksoppa, purjolökspaj eller i glutenfria lussebullar eller saffransskorpor.

Vill ni ha hjälp med att få mer energi, få slut på en uppspänd mage och kanske bara må bättre helt enkelt så Ring:  Tina   073-5460719,